Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

Valvoja: Yllapito

Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja mikar » 11.11.2009 21:23

Moi!

Kuten jokainen piparkakkutalon valmistaja ja hattaran syöjä tietää seuraavan:

"Hattarakoneessa hattara näyttää muodostuvan tyhjästä, eikä ihme, sillä 98 prosenttia siitä on ilmaa. Koneessa sokeri kuumennetaan 165 asteeseen, jolloin se sulaa ja sen kiderakenne särkyy. Kun tällainen sula sokeri jäähtyy, se jähmettyy nopeasti lasimaiseksi massaksi. Sen on esimerkiksi moni piparkakkutalon liimaaja todennut. Myös monien kovien karamellien rasahtava rakenne syntyy, kun sokeri saatetaan lasimaiseen muotoon."
http://keskustelu.suomi24.fi/node/3185626

Miten pääset takaisin kidesokeriksi?
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja jussik5 » 11.11.2009 21:55

"Jos tietäisit 3, 6 ja 9 suuremmoisuuden, sinulla olisi avain universumiin"
Nikola Tesla
Avatar
jussik5
Site Admin
 
Viestit: 1295
Liittynyt: 16.09.2009 17:43

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja mikar » 12.11.2009 00:32

sokerin sulatus esim. kattilassa, muuttaa kivasti väriäkin ruskeaksi, onkos jo onnistunut tulla takaisin valkoiseksi kidesokeriksi ja vai kokeet kesken
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja mikar » 13.11.2009 18:46

Moi!

Jokos ootte saaneet elementtitalon ongelman ratkaistua?

Mitäs sanotte kun lapsenne tulevat, ja kysyvät sinulta, että isä, sinä laitoit valkoista sokeri kattilaan, ja ja nyt se on ruskeaa? Mitä vastaat heille?
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja penttinen » 14.11.2009 03:14

toi on vaikee.. olen miettinyt sivukorvalla asiaa, mutta mutta.. löytyykö meitä viisaammasta luonnosta jotain esimerkiä?
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja mikar » 14.11.2009 07:19

En tiedä onko hyvä esimerkki, mutta aika yleisesti tunnettu laji, on kumiperuna. Siinä liuottimen eli tässä veden kautta saadaan oivasti muutettua kiderakennetta, jonka monet muistavat vuosienkien takaa.
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja mikar » 14.11.2009 17:37

MIten kokeet etenevät? Onkos jo valkoista näkyvissä.

Ei sitten kaikkea sokeria käytetä kuumaan rommiin.
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja penttinen » 15.11.2009 22:10

tossa vedellä kiteytymistä. mut ei taida onnistua sokeriliuoksella? Jäähdyttää ja silleen?
http://www.youtube.com/watch?v=aC-KOYQs ... re=related
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja penttinen » 15.11.2009 22:13

toinen vaihtoehto: pystyykö sokerin kaasuttamaan, jolloin harmistyminen tuottaa kiderakenteen? joko voitin... :mrgreen:
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: Kilpailu: kuka saa sokerin uudelleenkiteytymään

ViestiKirjoittaja penttinen » 15.11.2009 23:01

Tossa tollainen

http://www.youtube.com/watch?v=Y3Dcv_QnQzk

Mut sitten sokeriin. Ongin juutuubista muutamia hauskoja.
http://www.youtube.com/watch?v=siZZ96go0ps

Tossa kai alkukidemallina on sokeri itsessään, mikäli oikein ymmärsin
http://www.youtube.com/watch?v=aYMiAlip ... ature=fvwp

sitten joku outo juttu, lieneekö huijaus
http://www.youtube.com/watch?v=UGpRbK-G ... re=related

tossa komeita kiderakenteita, ja lopussa sama sukerin kiteytyminen kuin ekassa jutussa
http://www.youtube.com/watch?v=ykGxLnzJFlQ

Komeita karkkeja syntyy. tossa kun kattelin noita eri videoita, niin joissain tuli suurempia ja joissain pienempiä. Olisiko homman juoni nopeus/nesteen juoksevuus?
Piparitaloa rakennettaessa siinä pannulla se tumma on vissiin niin jähmeää, että ei saata kiteytyä.(ehkä 1000 vuotta..;) Vesi lienee tekee järjestäytymisen mahdolliseksi helpommin? lopputulos on kuitenkin pelkkää sokeria, eikä vesikiteitä.

En tiedä, oliko kaikki tämä jo tuttua. Ainakin tuo härmistyminen oli jännän kuuloinen toimenpide. Mutta saako sen sokerin höyrystymään, ja kuluuko siihen liikaa energiaa? Voisiko se höyrystyä veden kanssa edes osittain?
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Seuraava

Paluu Vapaa keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa