Emäntä löysi Martojen sivulta asiaakin siitä ja sen mukaan tuo on viinihapon suola, jota kiteytyy viinipullon pohjaan esimerkiksi kuljetuksen aikana kun pullo joutuu viileämpään tilaan.
Lainattua:
Viinikivi
Kukapa viininharrastaja ei olisi joskus havainnut lasin tai pullon pohjalla pieniä kiteitä tai sakkaa, joka ei maistu miltään mutta tuntuu suussa kuin olisi soraa hampaissa. Vaarallista se ei ole, vaikka moni on sitä pelästynyt. Kyseessä on viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii. Se on viinihapon suola ja sitä syntyy viinissä pieniä määriä käymisen aikana. Jotkut viinintekijät poistavat sen jo valmistusvaiheessa jäähdyttämällä ja sedimentoimalla. Mutta jos sitä ei ole poistettu ja viini joutuu liian kylmään, viinikivi saostuu tai kiteytyy. Saksalainen viinisanakirja sanoo, että viinikivi on korkealaatuisen viinin merkki.
Meillä viinikiveä tapaa useimmiten halvoissa valkoviineissä, jotka talvisin joskus päästetään jäähtymään liikaa kuljetuksessa, mutta kyllä sitä voi olla hienoissakin jälkiruokaviineissä niin, että huolimattomasti kaadettu viini näyttää samealta. Harvemmin viinikiveä on punaviinissä, mutta talvella 1989 oli Alkossa erä punaista Bordeaux-viiniä, jonka pullojen pohjalla oli kuin kourallinen syksyisestä metsästä otettuja risuja. Harvat viinintuntijatkaan olivat niin paljon ja niin isoiksi tikuiksi kasvanutta viinikiveä nähneet. Pisimmät risut olivat yli viiden sentin pituisia, haaraisia kuin neulasensa menettäneen kuusen havut.
Leivinjauheet sisältävät viinikiveä. Teollisesti viinikiveä käytetään lisäksi peittausaineena värjäyksessä, lannoitusaineteollisuudessa ja metallien pintakäsittelyssä. Sitä saa ostaa apteekista, jolloin se on lähinnä tarkoitettu ulostavana lääkkeenä käytettäväksi.
Tuosta heinähatusta senverran että sen voi tehdä kahden astian, isomman ja pienemmän väliin jäävään tilaan ja pohjaan pursottamalla uretaanivaahtoa sinne. 5 cm kuulemma vastaa 20 cm villaa...